Починалата в Благоевград бременна жена се самолекувала няколко дни

Тя е била вкъщи, болна с температура, със задух, дойде в увредено състояние, заяви д-р Огнян Митев

14.03.2021 | 13:30 Редактор: Радостина Димитрова

Продължава проверката по случая с 43-годишната жена, бременна в 5-я месец, която почина в благоевградката болница след заразяване с коронавирус. Тя се е лекувала няколко дни вкъщи, преди да постъпи в болница.

43-годишната бременна, която почина в благоевградката болница, се е самолекувала няколко дни.

"Тя е била вкъщи, болна с температура, със задух. При нас дойде в увредено състояние, това мога да ви кажа. Тест е правен даже и рентгенография направихме, доказано е че Ковид-19", заяви директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Бременната в петия месец е била с двустранна бронхопневмония, приета е направо в реанимацията преди няколко дни, но състоянието ѝ бързо се влошило. Имало е план да бъде преместена в столична болница, но се оказало, че няма места. 

В болницата в Благоевград има още 3 бременни жени, заразени с коронавирус.

"Двете са добре, едната има проблеми, но на този етап не са сериозни", каза още д-р Митев.

На този етап няма много информация как заразяването с коронавирус повлиява на бременните, е мнението на специалистите.

"По начало вирусната инфекция нерядко повлиява бременната в отрицателен смисъл. За никого не е тайна, че не малък процент от спонтанните аборти или неразвиваща се бременност настъпва тогава, когато са периодите на грипни епидемии, и това обяснява някои случаи на Ковид инфекция, която е вирусна инфекция и бременност", коментира д-р Иван Диков от СБАЛАГ "Майчин дом".

"Проверка ще бъде направена и в болницата в Благоевград, за да бъдат изяснени всички факти около смъртта на тази родилка. Съболезнования на близките на починалата жена, много неприятно, но това заболяване протича жестоко", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК