Лекари: Ковид-19 ни разтресе и показа дефицитите на здравната система

Доц. Спас Спасков и д-р Станимир Хасърджиев коментираха ковид кризата

11.03.2021 | 21:37 Редактор: Никола Симеонов

Нараства броят на заболелите с Ковид-19 у нас. Болничните легла в ковид отделенията се запълват, а по регионите се налагат локални мерки за справяне с пандемията. В много болници се прекратиха плановите операции, а личните лекари се оплакват от недостиг на ваксини. 

"Можеше да се задържи прекратяването на плановите операции. Свръхфиксацията върху една болест не е добре", заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Двамата с председателя на Националната пациентска организация - д-р Станимир Хасърджиев, коментираха как българската държава се справя с ковид кризата.

"Нямаме добре развита доболнична система и не използвахме изминалата година да разгърнем всички възможности. Ковид-19 разтресе всички и показа дефицитите на здравната системата. Тази забрана нямаше да е фатална, но вече цяла година хронично болните са неглижирани. Сега те отново трябва да бъдат заложници и затворени вкъщи, а в същото време заведенията са пълни", каза д-р Хасърджиев.

Според него здравната система "издиша". 

"Можем да говорим колко искаме за реформа, но за да се промени една система е необходимо политическо решение - ето сега ни предстои нов кабинет. В момента можем да говорим само за временни решения. Необходима е политическа воля - да извършиш това, което ти смяташ, че е правилно", смята доц. Спасков. 

"Подобни решения обаче трябва да са основани на медицински факти", допълни д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

Двама коментираха и ваксинационния процес у нас. 

"Проблемът дойде от другите групи, че бяха регистрирани като рискови на база професия, а не медицински критерии. В Европа най-уязвимите бяха ваксинирани първи, поне с първата доза", каза председателят на Националната пациентска организация. 

Доц. Спасков твърди, че здравната система има капацитета да ваксинира голяма част от населението

"При така наречения старт на кампанията правителството е считало, че ще получим навреме ваксините. Имаше момент, в който се ваксинираха по 20 000 души на ден. Това показва, че до края на септември ще е ваксинирана голяма част от населението. Просто трябва да има ваксини. Единственият проблем е, че се доверихме на производствения капацитет на компаниите според обещаните количества", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК