Къде зад граница се очаква да бъдат разкрити най-много секции? 

Над 88 000 са подадените заявления

10.03.2021 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Рекорден брой българи в чужбина заявиха желание да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Срокът за подаване на заявления изтече късно снощи, а този път това можеше да се случва и онлайн. Къде зад граница се очаква да бъдат разкрити най-много секции? 

Над 88 000 са подадените заявления. В Германия се очаква да бъдат разкрити и рекорден брой секции. По традиция, най-много са подадените заявления от сънародниците ни живеещи в Турция - над 20 хиляди. 

Рекорден е и броят на желаещите да гласуват българи във Великобритания - над 16 000. Изненадващо много българи са се регистрирали за участие във вота и в Германия - над 12 хиляди. Следват Испания с близо 8 хиляди подадени заявления и в САЩ - над 5 хиляди. 

Преди 4 години, когато отидохме до урните, за да изберем сегашните е народни представители, подадените заявления за гласуване зад граница са над 45 000. Повече от два пъти се е увеличил броят на сънародниците ни, които в деня на вота през 2017 година са пуснали своята бюлетина. 

В Изборния кодекс е записано, че условието за образуване на секция извън територията на нашето посолство е да има подадени 60 заявления за гласуване.

"Това е исторически максимум, никога досега не е имало толкова много заявка, желание за гласуване извън страната. Обяснявам си го за това, че всички усешаме огромният залог, който има в тези избори, протестите миналата година", каза Стефан Манов от Общественият съвет към ЦИК. 

Близо 14 000 българи са подали заявления в Германия. Местната общност определя този брой като невиждан. А причината - усилията на стотици доброволци, които са се наели да участват в организацията на предстоящия вот.

"Избори ще има в повече от 60 секции, в повече от 50 германски града, което е рекорд до момента. До момента в Германия желание за вот са дали повече от 13 500 души. На базата на нашият опит от предишни избори. имаме основание да предположим, че гласуващите в Германия ще бъдат 3 до 4 пъти повече", коментира доброволецът и координатор Мирослав Тодоров.

Традиционно българската общност в Турция излъчва най-много гласоподаватели. Желание да стигнат до урните в южната ни съседка са заявили над 20 000 души. Притесненията на избирателите там са ограниченият брой секции, тъй като изборният кодекс позволява не повече от 35 секции за държави извън ЕС. 

Така например в Измир са подадени 3000 заявления, а в изборния ден се очаква пред урните в 4-те секции да застанат над 4000 души. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК