Само 4 области не са в червената зона, затягат мерките локално

Във Велико Търново болниците се задъхват, а в кюстендилско изпратиха мобилни екипи за ваксинация

09.03.2021 | 18:37 Редактор: Ралица Братанова

Във Велико Търново болниците се задъхват, а в кюстендилско изпратиха мобилни екипи за ваксинация

Ситуацията с разпространението на коронавируса е различно в различните области на страната. 

В част от градовете мерките вече се затягат. Във Велико Търново болниците се задъхват, а в кюстендилско изпратиха мобилни екипи за ваксинация, заради големия брой заразени.

Бързото покачване на заразените с Ковид-19 напълни интензивните легла в десетки лечебни заведения. Белодробната болница във Велико Търново отчита сериозен ръст на настанените пациенти. Плановите операции там са спрени. 

"В болницата има 8 човека с Ковид-19, които са приети за последните дни. За февруари са били 7. Което означава, че заболеваемостта започва много да се качва", посочи д-р Стела Денчева.

Русе е в червената зона от понеделник. Нови мерки там не се очакват, но интензивните легла са на привършване. 

Заради големия брой заразени в кюстендилско пристигнаха мобилни екипи за ваксинация. В селата Драговищица и Ябълково в сряда ще бъдат поставени дози на 600 души. 

"Идеята ни е там, където имаме високи области със заболеваемост, снощи късно взехме решение да насочваме по-голямо количество ваксини", обясни здравният министър.

За област Кюстендил информацията е изключително тревожна, като че ли носенето на маски даде резултат.

Областният щаб обаче реши маските на открито да отпаднат. Ново затягане е възможно, ако данните покажат ръст. 

Въпреки сериозния брой заболели в Бургас и там не се очакват нови мерки. Директорите на лечебните заведения съобщават за достатъчен брой свободни легла. "Зелени коридори" за ваксинация в морския град няма да има.

Щабовете по места имат подкрепата на здравните власти за въвеждането на по-строги мерки. Изграждането на колективен имунитет ще бъде възможен най- рано през лятото. До края на март се очакват да пристигнат още 500 000 дози от ваксините.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК