Експерт: Българското здравеопазване има нужда от повече ресурс и инвестиции

България изостава сериозно от средноевропейските показатели в редица сектори на здравеопазването

05.03.2021 | 20:00 Редактор: Калина Донкова

Обществото у нас очаква повече публични инвестиции в здравеопазването, като те да се използват по-ефективно, така че здравната система да произвежда по-добри резултати. Такова мнение изрази в предаването „Директно“ председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев.

„За всички е видно, че българското здравеопазване има нужда от повече ресурс и повече инвестиции. Въпросът е къде трябва да се насочат. Това са инвестиции в кадри и инвестиции в съвременни технологии“, посочи той.

По думите му, когато става дума за съвременни технологии, говорим не само за нови методи на лечение и нови лекарства, но и за съвременни технологии за управление на здравеопазването, така че инвестициите в сектора да бъдат насочени правилно.

„България изостава сериозно от средноевропейските показатели в редица сектори на здравеопазването. Основният пример, който се дава е продължителност на живота. В България средната продължителност на живота е нараснала в последните 50 години с 6-7 години, но ние все още изоставаме с 6-7 години от средноевропейските нива, което значи, че ще ги догоним след 40-50 години“, коментира още Денев.

Вижте целия разговор във видеото.