Пациенти за спирането на плановия прием: Унижение към хората

Министерството на здравеопазването не се справя със своите отговорности, каза Пенка Георгиева

08.03.2021 | 13:39 Редактор: Радостина Димитрова

Точно една година след първия регистриран случай с коронавирус в България в страната, която вече е в третата вълна, продължава се покачва броят и на новозаразените, и на постъпващите в болници.

От днес спряха плановия прием и свижданията във всички болници в София и още няколко области. Пациентите са изключително ощетени заради спирането на плановия прием и операции, казват от пациентските организации.

"Министерството на здравеопазването не се справя със своите отговорности. То се превърна в министерство на Ковид-19 и коронавируса. Не може да се застрашава живота и здравето на всички пациенти с всички заболявания само заради това, че има пандемия", заяви Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".

По думите на Пенка Георгиева, самите лекари алармират за проблема с новата мярка. А пациенти се оплакват, че сега ще трябва да продължават да чакат за операция.

"Имаме пациентка, която е за смяна на тазобедрената става и която се е подготвила и не издържа от болки, събрала е парите, тъй като Касата не покрива цялата става и накрая се оказва, че трябва да търпи незнайно още колко време. Това е унижение към хората", категорична беше Георгиева.

Решението за спирането на плановият прием не е неочаквано, но не това е най-големият проблем, смята адвокат Свилена Димитрова.

От болничната асоциация вече са изпратили писмо до Здравната каса по този казус, но допълнително финансиране ще има само за определени болници, които изпълняват някои критерии, казва адвокат Димитрова. А съветът и хората, които имат други заболявания, да не се колебаят и да потърсят помощ въпреки спирането на плановия прием.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК