С тържествена заря-проверка завърши честването на 3 март в София

Доблестта на предците не може да заличи пороците на съвремието, каза президентът Радев в своята реч

03.03.2021 | 21:36 Редактор: Никола Симеонов

Кулминацията на тържествата по случаи 3 март беше пред паметника на Цар Освободител в София със слово на президента и тържествена заря-проверка.

Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово пред събралите се хора. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Марияна Николова и други официални лица. 

"Ние днес се прекланяме пред нашите героични предци и знаем, че свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстои, за да ги завещае на следващото. Вечна памет на героите. Да живее България", заяви Румен Радев.

Държавният глава призова за единение.

"На днешната дата почитаме нашите герои, но доблестта на предците не може да заличи пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност. Трети март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина - идеала на Левски, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан или богатство, а заедно градят чистата и свята република. На кръстопътя на историческите ветрове, на които се намира България, суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия", каза Радев.

След края на официалната част, президентът отиде при гражданите и ги поздрави. А те го посрещнаха с аплодисменти. 

Празненствата в София започнаха от рано сутринта. Под звуците на химна беше издигнат националния флаг пред Паметника на незнайния воин. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на националната гвардейска част. Сред гостите бяха и лидерът на ДПС Мустафа Карадайь, както и други народни представители. А стотици доведоха децата си, за да им предадат урок по родолюбие. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК