КОД иска референдум за преразглеждане на 3 март като национален празник

"Тази дата е каскада от събития", каза д-р Любомир Канов

03.03.2021 | 21:40 Редактор: Искра Ангелова

Днес е националният празник на България 3 март. Защо той е знакова дата за зам.- председателя на КОД?

"За мен тази дата има както обществено, така и лично значение. Ние, от партия КОД имаме петиция и намерение да призовем референдум, който да преразгледа 3 март като национален празник. По наше мнение има поне 2-3 дати от огромно национално значение, които са по-подходящи", каза писателят и зам.- председател на КОД д-р Любомир Канов в студиото на "Денят ON AIR".

Той призна, че би сложил 24 септември, когато България става независима държава, приета от всички държави по света.

"3 март е начало на един процес, не абсолютен повод за всеобщо празнуване, а каскада от събития, някои от които се оказва, че ще бъдат катастрофални за историята на България", допълни д-р Канов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Трети март е като 10 ноември - сменя се една империя с друга.

"Започва се нещо и след това има други събития, които променят съдбата. Неслучайно този 3 март беше въведен от тогавашния президент Петър Младенов, който замени 9 септември, с идеята, че това би могло да обедини българите", коментира още зам.-председателят на КОД.

Той се надява, че децата на България ще научат историята ни, както трябва. И добави, че трябва да научат както старата, така и новата ни история.

"Моята лична история е, че аз бях арестуван в кабинета си на националния ни празник през 1977 г. Бях обвинен в контрареволюционна пропаганда. Прекарах в затвора година и половина. Това беше и поводът да напусна България. Прекарах голяма част от трудовия си живот в САЩ. Но се върнах, защото аз обичам страната ни и съм българин. Тук са костите на родителите, моята младост, както и много мои приятели", подчерта д-р Любомир Канов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Poly.Angel
преди 3 години
Д-р Канов посочи 22 септември, не 24-ти. Сигнализирай за неуместен коментар