От Чикаго до Уганда: Българи по цял свят отбелязаха 3 март

"България е там, където има дори един българин", категоричен е Даниел Делибашев

03.03.2021 | 17:44 Редактор: Ралица Братанова

И отново към Националния ни празник, който беше отбелязан и на други места по света. От Чикаго до Уганда и от планинските върхове до групите във Facabook, десетки българи отправиха своя поздрав чрез различните си таланти.

За 15-та поредна година българското знаме се развя в Даун Таун на Чикаго под звуците на българския химн. Заради ковид кризата от кметството бяха разрешили на церемонията да присъстват само около 30 души.

Химнът ни тази година прозвуча и в Уганда в изпълнение на африканчета. Според основателят на фондация "Усмивка за Африка" Даниел Делибашев България е там, където има дори един българин. 

Своите поздрави за 3 март отправиха и много творци в социалните мрежи. След като преди дни "Зимата" на Вивалди прозвуча по върховете на Пирин в изпълнение на невероятния Васко Василев днес се насладихме и на още едно негово изпълнение, заснето в планината.

В класическия ритъм на настъпващата пролет навръх рождения си ден поздрав отправи и световноизвестният ни цигулар Веско Ешкенази с изпълнението на прекрасната "Лале ли си, зюмбюл ли си". 

А поредната си провокация направи "Човекът без име", пазещ самоличността си в тайна. Този път българският Банкси създаде творба изобразяваща малко момиченце, което полива почвата, а от нея пониква българското знаме. 

Видео с работата върху творбата си той качи в социалните мрежи и написа: "Имa ни и щe ни имa! Зaвиcи caмo oт нac".

Вижте повече в репортажа Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК