За битието на българите: Какво ни разказват вестниците от 1877-1878 г.?

Миглена Георгиева прелиства страниците на пресата от времето на Освобождението

03.03.2021 | 15:17 Редактор: Ралица Братанова

От момента на обявяването на Руско-турската Освободителна война българските вестници следят всички събития. Предават се кореспонденции от бойното поле, цитират се международни агенции.

Всички издания се пазят в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", а тази събота може да ги видите във филма на Миглена Георгиева "Дописки от 1877-78-ма година" от "Историите ON AIR".

"Санстефанският мирен договор е подписан под решителния натиск на руския посланик в Цариград – граф Игнатиев. Това се случва на 19 февруари 1878 година. След преминаването от Юлианския към Григорианския календар, дата е сменена на 3 март. 

"Член 6-и е за България, очертават се границите и пак има такива възвания към българския народ. И вече какво ще правят. Мисли за бъдещето, че трябва да се построи новата държава", разказва зам.-директорът на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова.

Тя показва вестник "Българин" от събота, 4 март 1878 година. В него пише:

"Пред нас се създава сега основата на българската самостоятелност и народната участ ще се предаде не вече във варварски и чужди ръце, а в ръцете на народни будители, на истинни родолюбци и на същи наши братя, които ще се натоварят с тежкия товар да търсят правия път на общонародното подобрение, да се стараят да осветяват духа на народа и да размножават жизнените негови сили".

Гледайте целия филм "Дописки от 1877-78-ма година" в събота от 20:00 ч. по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК