Пендаровски: България се меси във вътрешните ни работи

Президентът на РСБ коментира действията на Румен Радев

02.03.2021 | 15:42 Редактор: Никола Симеонов
Пендаровски: България се меси във вътрешните ни работи

"България се намесва във вътрешните работи на Република Северна Македония", заяви президентът Стево Пендаровски по повод свиканата от българския му колега Румен Радев среща с представители на службите за сигурност по сигнал за нарушаване на правата на македонските граждани, определящи се като българи, съобщи ТВ21.

Пендаровски смята, че реакцията на българския президент противоречи на основния принцип в международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава. Според него е "крайно необичайно" и в противоречие с вътрешните процедури в НАТО държавният глава на една от членките на алианса да свиква службите за сигурност, за да реагират на предполагаемо нарушаване на правата на гражданите в друга страна членка на НАТО, съобщи кабинетът на президента Пендаровски.

В съобщението се казва, че до този момент Пендаровски не е получил нито една информация от компетентните институции за нарушаване на човешките свободи и права на македонски граждани, само защото са декларирали своята етническа принадлежност. Това съобщи БГНЕС.

"Като страна-кандидатка за членство в Европейския съюз Република Северна Македония от години се намира под редовен мониторинг от страна на Брюксел, но в никой доклад на ЕС не се споменават такива случаи", посочва кабинетът на Пендаровски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 1 месец
Македонците наричат народа на една суверенна държава окупатори,монголи,***,след което искат този народ да е обърнат с лице към тях и да удовлетвори желанието им,да се пришият към ЕС,както им помогнахме да станат членове на НАТО! Много човешко отношение трябва да проявят тези от махалата,за да им се чуе гласа. Сигнализирай за неуместен коментар