Туроператори излязоха на протест в София, искат държавна подкрепа

Те искат още 60 млн. лв., с които да бъдат изплатени парите на хората за провалените ексурзии

02.03.2021 | 13:32 Редактор: Здравко Черкезов

Туроператори протестираха с искане за държавна подкрепа за туристическия бранш. От 13 март те трябва да започнат да връщат парите на своите клиенти за провалените екскурзии заради ковид ограниченията. 

 От обединение "Бъдеще за туризма" настояват за по-голяма държавна помощ, след като почти цяла година не могат да работят заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. 

"Това, което искаме, е официално публично да се поеме политическа отговорност", категоричен е Димитър Балтов.

о броени дни туроператорите трябва да започнат да връщат предплатените суми за нереализирани почивки и екскурзии, но те не са в състояние да възстановят тези пари. 

От Министерството на туризма обявиха, че са изплатили повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв.

Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от Ковид-19. 

Според протестиращите обаче, тези средства не са достатъчни. Не целият туристически бранш застава зад исканията на протестиращите. 

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти не подкрепиха днешния протест. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК