Областните агенции по храните започват проверки на пчелните семейства

Ще се проследи здравословното им състояние и тяхната регистрация

28.02.2021 | 15:21 Редактор: Ивет Арабова
Областните агенции по храните започват проверки на пчелните семейства

От утре Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Основната цел на проверката, която ще се извърши от официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и причините за това, декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, а също и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите. 

Проверките на ОВЛ не отменят и няма да възпрепятстват ежегодните пролетни профилактични прегледи на пчелните семейства в България по Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите. Те ще се провеждат, съгласно програмата, от началото на месец април 2021 година.

От БАБХ припомнят, че считано от 01.03.2021 г., земеделските производители ще известяват пчеларите за предстоящи третирания единствено през електронната платформа ЕПОРД.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК