Нова структура за киберотбрана влиза в състава на Армията

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили

26.02.2021 | 12:06 Редактор: Радостина Димитрова
Нова структура за киберотбрана влиза в състава на Армията

Две нови структури влизат в състава на Българската армия – Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Това предвиждат промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, които днес парламентът одобри на първо четене.

Вносител е Министерският съвет, а с новите текстове се разширяват правомощията на началника на отбраната, който вече ще упражнява пряко ръководство на командирите на командвания и командирите на трите вида въоръжени сили.

На началника на отбраната се възлагат и отговорности по разработване на плановете за действие на въоръжените сили, активирането им и изпълнение на конкретен план. Законът определя ясно и функциите на Щаба на отбраната, които до сега не бяха разписани в ролята му на стратегически военен щаб.

С тях се подпомага началникът на отбраната при определяне на необходимите отбранителни способности, използване на въоръжените сили, подготовка на войските и разработването на стратегически анализи и военни оценки, предаде БГНЕС.

Част от промените определят условията и реда за преминаването и пребиваването на съюзнически въоръжени сили на територията на страната при извънредно положение, като е посочено, че това се извършва със самото решение на Народното събрание и указ на президента. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се възлагат правомощия на началника на отбраната за поставяне на задачи и на органите на военната полиция. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК