Каракачанов: Направихме втората крачка за модернизация на армията

Министърът на отбраната подписа договор за нови изтребители за ВМС

12.11.2020 | 13:04 Редактор: Радостина Димитрова
Каракачанов: Направихме втората крачка за модернизация на армията

"Днес е важен ден за Военноморските сили. С този проект направихме втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители. Надявам се да не е последната." Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по подписване на договора по проекта за "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС", съобщиха от пресцентъра на министерството.

"Подписахме договор, който е важен не само за българските въоръжени сили в лицето на българския флот, но и за компанията"Люрсен". Той показва, че отношенията, в това число и икономическите между двете приятелски държави Република България и Федерална Република Германия се развиват добре", допълни министър Каракачанов.

"Нашите отношения с "Люрсен" не приключват с този договор, напротив те сега започват. Тепърва имаме доста работа по индустриалното сътрудничество. Надявам се, че двете страни ще могат да изградят доверие и добри отношения, което за много години напред ще бъде от полза, както за немската компания, така и за българските ВМС", заяви още министърът на отбраната.

Според одобрения от Министерския съвет контракт компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 млн. лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ "Делфин". Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

При спазването на всички противоепидемични мерки на церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Федерална Република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата-изпълнител.

Снимка: Пресцентър на Министерство на отбраната

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК