Изчерпаха се ваксините в болниците из цялата страна, желаещите не намаляват

Някои лечебни заведения са получили по-малко дози от заявеното

24.02.2021 | 18:57 Редактор: Никола Симеонов

2 дни след като заработи денонощният пункт за ваксинация в болница "Свети Иван Рилски", ваксините свършиха и той затвори. Желаещи за имунизация обаче продължава да има. 

В болница "Св. Анна" също заработи денонощен пункт за ваксиниране. Дори и в работно време там имаше желаещи да се ваксинират. От лечебното заведение обаче казаха, че разполагат с дози за още два дни. А от Българската болнична асоциация посочиха, че ваксините стават дефицит не само в пунктовете за ваксинация, а и в някои болници. 

"В отделни болници са получили много по-малък брой ваксини, отколкото са заявени, и аз мисля, че няма да бъде разумно да се обявят зелените коридори, а да няма ваксини и хората да чакат без да има сигурност, че ще бъдат ваксинирани. От една година им обясняваме, че не трябва да се струпват на едно място без причина. Нека поне да ги струпваме, ако имат възможност да се ваксинират", зави Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация.

Все още не е решен и проблемът с личните лекари. 

"В Ботевград ваксини няма. Пренасочиха се тези ваксини към имунизационните центрове, но не се оцени ресурсът, Защото масова имунизация реално трябваше да се осъществи от личните лекари, тъй като са доста повече", заяви общопрактикуващият лекар д-р Валери Радков. 

Той смята, че от това страдат пациентите.

"Получи се така, че хронично болните чакат ваксините. Тъй като те има доверие на личните си лекари. Не могат да се придвижат до ваксинационните центрове, които са в големите градове и предполагам, че те са неприятно изненадани" каза той. 

Липса има не само на ваксини, а и на лекари. В Ахтопол и целия регион единственият медик се пенсионира преди месец и няма кой да ваксинира желаещите. Затова там заработиха мобилни екипи. 

От здравното министерство заявиха, че сертификат за ваксинация ще се издава само след  поставена втора доза.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК