Книжният пазар се завръща на "Славейков": Каква е цената?

Щанд под наем ще струва 47 хил. лева

23.02.2021 | 19:20 Редактор: Радостина Димитрова

След 3 години отсъствие книжният пазар на площад "Славейков" в столицата ще се завърне. Цената за щанд под наем от 47 хил. лева обаче предизвика полемика. Вместо 60 сергии, ще бъдат 7 щанда.

"Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо", казва Гьоте. В началото на 90-те спонтанно възниква книжният пазар на площад "Славейков", а на него всеки намира по нещо за себе си и бързо става емблематично място. 

Пространството около улица "Граф Игнатиев" буди противоречиви мнения в последните три години след началото на ремонта му. Тогава беше премахнат временно и книжния пазар. Днес в центъра на дискусиите са цените под наем на предвидените нови щандовете. А те са доста високи, според някои.

"Въпросът е обаче дали едни щандове за книги, които трябва да бъдат поставени тук, могат да струват 47 хил. лева с ДДС. Не може 1 щанд да струва колкото 2 автомобила, нови при това. Също така старата оферта, с която GP груп спечели търга, цената на тези щандове беше 2400 лева", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

Такива щанда ще заместят старите около 60 търговски сергии.

"Инвестицията ще бъде направена със средства на самото дружество и по техните разчети в рамките на 2-3 години инвестицията ще се изплати. Самите библиотеки дават възможност за разполагане на над 200 тома книги, има и осветление, и отопление за студеното време за търговците", обясни Николай Стойнев.

Прототип на новите щандове с реални материали ще бъде поставен на място, който ще може да бъде оценен от всички граждани преди да се изградят всичките 7.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 3 години
Шестдесет щанда редуцирани до седем!?! Толкова се забавиха с връщането им, че повечето продавачи се преквалифицираха отдавна. А сега и тези наеми. Очевидно е, че общинарите не желаят да виждат букинистите повече на пл.Слвейков. Такива пазари са част от културата и духа на много европейски градове и никой не ги гони и не ги намира за загрозяващи. Но нали модерният българин не чете книги и не се къпе...? Та така. Сигнализирай за неуместен коментар