Нови искания на ресторантьорите: Настояват за намаляване на такси и данъци

Обещанията и неизвестността дори пораждат напрежение сред представителите на бранша

23.02.2021 | 18:57 Редактор: Юлия Христова

Нови искания на ресторантьорите въпреки предстоящото отваряне на 1 март. Разхлабването за сектора бе потвърдено и днес от здравния министър. А исканията на бранша са за намаляване на таксите и наемите, които се дължат към общините до края на 2021 година.

Петко Петков е управител на кафе бар. През зимния сезон не плаща тротоарно право, но ако заведенията отворят, ще трябва да плаща всички такси в пълен размер. Затова подкрепя исканията на колегите си.

"Все едно че си работим нормално като остават тия ограничения метър и половина между маси, с по-малък капацитет да се работи в заведението. И това е. Все пак съществуват ограничения, които допълнително натоварват и това намаляване на тротоарното право би било в един плюс за нас", каза той.

В Горна Оряховица местната власт вече обсъжда могат ли заведенията да бъдат освободени от такса смет за периода на двата локдауна.

Едно от исканията на бранша е създаване на регионални антикризисни щабове, в които да вземат участие и представителите на бизнеса.

"Сдружение на заведенията в България – За да могат да се вземат решения на местно ниво, с които по един или друг начин да бъде подпомагана местната инфраструктура, община, местното развитие на бизнеса. Защото всяка община има специфични проблеми на местно ниво", посочи Емил Коларов.

Обещанията и неизвестността дори пораждат напрежение сред представителите на бранша.

"Сдружение на заведенията в България – Ние сме винаги в готовност да отворим, но това не е толкова лесен и елементарен процес и сме в недоумение защо продължават да изчакват последния момент, в който да ни съобщят в крайна сметка Ще се работи, или няма да се работи от 1 март", поясни Коларов.

И все пак от бранша очакват с нетърпение заседанието на Националния оперативен щаб в четвъртък, за да имат окончателен отговор дали ще отворят на 1 март.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК