Година след началото на пандемията – как се справят болниците у нас днес?

Лечебните заведения бяха под сериозен натиск на няколко пъти

23.02.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Пандемията от Ковид-19 постави здравните системи по целия свят пред огромни изпитания. Такава е ситуацията и у нас. 

Месеци наред болниците бяха препълнени, а здравните власти апелираха за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, за да бъдат подсигурени свободни места в лечебниците за тежките и неотложни случаи. 

Няколко заповеди на здравния министър предизвикаха спорове по отношение на дейностите на частните болници у нас в условията на пандемията. В едната бе записано, че всяко частно лечебно заведение на територията на страната трябва да разкрие легла за лечение на пациенти с коронавирус. Директорите на някои от тези болници обаче възразиха на новите разпоредби.

Картината за пациентите също не беше много положителна, не само за болните от коронавирус. На два пъти за по няколко месеца плановият прием и плановите операции бяха спирани. Според редица медици това забавяне в лечението, може да бъде изключително неблагоприятно за немалка част от болните.

Година след началото на кризата - как изглежда ситуацията за болниците сега и каква е готовността на лечебните заведения да помагат в случай на по-тежка вълна на заразата?

Разговор по темата в предаването "Директно" с д-р Димитър Гугутков, изпълнителен директор на МБАЛ "Доверие". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК