България и Гърция са с единна позиция по миграционния пакт

Атина и София имат общи виждания по недопускане на нелегална миграция

21.02.2021 | 17:56 Редактор: Никола Симеонов
България и Гърция са с единна позиция по миграционния пакт

Една от централните теми в гръцките медии днес е вчерашната срещата в София между българския вътрешен министър Христо Терзийски и гръцкия министър по миграцията Панайотис Митаракис. Атина и София имат общи позиции по недопускане на нелегална миграция и борбата с трафик на хора, пишат в южната ни съседка. 

Медиите в Гърция подчертават, че двете страни, които са външни граници на Европейския съюз, продължават сътрудничеството по овладяване на бежанската криза.

От значение както за Атина,така и за София е приемането на  Пакта за миграция, който да бъде в тон с развитието на бежанския натиск.
Кореспондентите на гръцките медии от София подчертаха в коментар за срещата, че и двете страни имат общи позиции за правилен баланс между отговорност и солидарност от всички европейски страни, предаде БНР.

"Разговарях с българския вътрешен министър и обсъдихме новия Пакт за миграция и убежище. В него трябва да се включи значението от защита на външните европейски граници. Продължаваме сътрудничеството по овладяване на бежанския поток. Не е възможно страни, които сме на първа линия, да поемем цялата тежест на бежанската криза."

В интервю за гръцките медии министър Митаракис съобщи, че на срещата с министър Терзийски са обсъдили също значението на работа със страните, от където пристигат мигранти, както и необходимостта от добро сътрудничество с Турция по бежанската криза. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК