Ресторантьор: Не смятам, че заплата на нормален работещ в България е достатъчна

По данни на НСИ средната заплата в обществения сектор бележи увеличение от 212 лева през 2020 година

20.02.2021 | 14:50 Редактор: Радостина Димитрова

По данни на НСИ средната заплата в обществения сектор бележи увеличение от 212 лева през 2020 година, докато тази в частния - едва с 88. Средното възнаграждение за страната в края на 4-тото тримесечие е 1437 лева.

Павел е в най-пострадалия сектор през последната година – хотелиерство и ресторантьорство. Там средната заплата е 787 лева, като бележи спад от 103 лева само за тримесечие.

"Не смятам, че която и да е заплата в България на съвсем обикновен нормален работещ, е достатъчна. Ако не бях си събирал последните 10-15 години пари, щях да съм на улицата в момента", заяви Павел Петров. 

За същия период увеличението в обществения сектор е 123 лева. Според икономисти то е неоправдано. СНХ: доц. д-р Георги Вълчев – икономист :

"И процентът на безработица не е толкова нисък, че да предполага това, в същия момент БВП няма необходимите скокове и просто не виждам източници, които да докажат смисъла на това повишение", каза икономистът доц. д-р Георги Вълчев. 

Разликата води до загуба на стимул за развитие в частния сектор. Което води до своите последствия за икономиката на цялата страна.

Увеличението се дължи на няколко фактора – 30% за част от държавните служители, вдигането на тавана на кметските заплати, което води и до по-високи възнаграждения за Общинските съвети. Някои техни членове обаче се възпротивиха.

"Много сектори в икономиката едвам оцеляваха, а ние трябваше да се договаряме и занимаваме хората с нашите си заплати", отбеляза общински съветник в Русе Станимир Станчев.

Но дори и в обществения сектор увеличението не е съвсем правилно насочено. 

Бюджетът за 2021 предвижда и увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на персонала, който не попада в обхвата на пакета от социално-икономически мерки на правителството.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК