2000 лв. заплата за дюнерджия, социални работници във Видин изнемогват

1437 лева - това е средната брутна месечна заплата в страната

17.02.2021 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

1437 лева - толкова е средната брутна месечна заплата в страната през четвъртото тримесечие на 2020 г. Това сочат данните на Националния статистически институт. Заплатата нараства спрямо третото тримесечие на 2020-а с близо 5%. 

Очаквано, столицата се нарежда на първо място, където се получава най-висока заплата - средно 1959 лева. След нея в класацията се нареждат София – област, Варна и Стара Загора. Вторият по големина град - Пловдив, е на шесто място по размер на доходите, което е с 200 лева под средния за България или 1247 лева. 

Едни от най-ниските заплати взимат в Бургас, Смолян и Видин. В дъното на класацията е Благоевград със средно възнаграждение на месец - 948 лв. 

Александър Александров приготвя дюнери от 10 години в София. Казва, че в тази професия най-важно е да си отдаден, да готвиш с любов и да си бърз. С натрупания опит казва, че вече може да приготви един дюнер за по-малко от минута. 

Освен любовта към работата, добрите условия също задържат Александър на това работно място. Заплатата, която взима, е около 2000 лв. Не само за него, но и за повечето хора, които се трудят в столицата, условията на работа са сравнително по-добри, отколкото в другите градове. Най-високата средна работна заплата в София се доближава до 2 000 лева. 

От другата страна е Видин, където трудът се възнаграждава с една от най-ниските заплати - 964 лв. Това е и най-бедният район на Европа. Там живее и работи и Ася Транчова. Макар, че е в социалната сфера, споделя, че заплатата ѝ стига само за храна и месечни сметки.

Според икономисти има шанс за високи заплати и в останалите градове на страната, но не за работещите във всички сектори.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не Ви ли е срам да лъжете, че във Видин се вземат такива пари?! Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 0
ivailo
преди 3 години
От къде взехте тая информация?Кажете къде ги дават тия заплати във Видин че си търся работа? Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Някой си
преди 3 години
Вие се таковате за пари! Кой във Видин взема 960 лева средно Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Choco
преди 3 години
Къде в софия средно дават 2 бона бе хахахаПростотия пълна, Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Значи викате паднали са заплатите наполовина,веднага да се намали средната заплата и тя наполовина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Евлоги
преди 3 години
Престанете да пишете глупости Сигнализирай за неуместен коментар