Какви са прогнозите на социолозите за предстоящите избори?

След протестите сегашните управляващи се ползват с 3 пъти по-голямо неодобрение

19.02.2021 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Две седмици преди официалния старт на предизборната кампания, партиите вече редят листи, а социолозите – прогнози. Оказва се, че след протестите сегашните управляващи се ползват с 3 пъти по-голямо неодобрение, отколкото подкрепа. 

"Обикновено така завършват мандатите в България, но знаете, че колкото по-отдавна са едни лица в политиката – толкова повече спада доверието в тях. На широкия фон на последното десетилетие, това са едни сравнително ниски нива. Казано кратко: Нива, които за последно бяхме виждали кажи-речи по време на мандата "Орешарски", сподели Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

И макар че тези данни предвещават силна опозиция в следващия парламент, в хода на пандемията, и тези очаквания са променливи.

"Всички изследвания дотук показват, че ако коронавирусът изплаши хората и активността е ниска – това най-много ще удари формациите с по-възрастен електорат. Тук, както се сещате, БСП е един от губещите", допълни той.

Всичко обаче ще се реши по време на кампанията, която този път ще е различна.

"Много важно ограничение е невъзможността или по-скоро ограниченията за събития на живо. Най-лесният начин е да се пренесат в дигиталното пространство", категоричен е пиар експертът Александър Христов.

Така кампанията ще бъде разноцветна. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК