Наплив от желаещи: Започна фаза 4 от ваксинацията, наред са възрастните и хората със заболявания

318 имунизационни пункта в цялата страна

19.02.2021 | 14:00 Редактор: Радостина Димитрова

Започна четвъртата фаза на ваксинацията - тази на възрастните и хората с придружаващи заболявания. Пет са вече пунктовете пред "Пирогов", които приемат желаещите. 318 имунизационни пункта ще има в цялата страна, а от сутринта пред Спешната болницата в София хората се редят на опашка.

От началото на работния ден желаещи да се имунизират срещу Kовид-19 се записваха и разпитваха на регистратурата на Медицинския център в "Пирогов". 

"Вчера разбрах, че имам възможност днес, утре и вдругиден да се ваксинират хора от 4-ата фаза. Мисля че спадам в нея, защото съм с диабет. И при личния лекар съм се записала, но предпочитам да стане по-бързо", казва Антония.

"Ваксинирането е процес, който трябва да бъде извършен на всички граждани на България. Тази ваксина на AstraZeneca ми се струва безопасна", заяви Александър Хаджиев.

Освен на място, желаещите да се ваксинират могат да се запишат и по телефон.

"Към момента имаме списъци от предишни дни изготвени за покриване на втора и трета фаза. Ще добавим днес и хора, отговарящи на 4-та фаза", обясни директорът на Медицинския център към "Пирогов" д-р Силвия Чолакова.

Засега записалите се няма да могат да избират с коя ваксина да се имунизират. В столичната Пета градска болница е обособен отделен кабинет, където личните лекари ще могат да ваксинират. Около 20% от пациентската листа на д-р Гергана Николава са заявили желание за имунизация. 

"Аз лично съм си разработила един въпросник, с който да подсещам пациентите за неща, които те може да не се сетят в разговора да ми кажат. Например, дали имат друга скорошна ваксина, наличие на бременност, наличие на кърмене", каза д-р Николова.

Като неудобство за лекарите обаче се явява обикалянето до регионалните здравни инспекции, където те лично трябва да вземам заявените ваксини.

Масовата имунизации при личните лекари трябва да започне от понеделник. Дали това ще се случи обаче, все още е под въпрос, защото софтуерът, в който те отчитат поставената ваксина на конкретния пациент, не работи.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Наплив от 20 човека и то защото не ги пускат вътре,до седмица всички напливи и приливи ще свършат като в Израел ще изхвърлят ваксета. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Дедо
преди 3 години