Историческо: 40 млн. лв. за българската филмова индустрия

Будинов: Киното може да бъде използвано за меко оръжие за държавна политика

18.02.2021 | 21:30 Редактор: Тодор Петров

Парламентът окончателно прие промените в Закона за филмовата индустрия?

"Страхотно е това, което се случва. Исторически момент в българското кино. Парите са много - общо над 40 млн. лв. 25 млн. лв. за производството на български филми и около 15 млн. за данъчни облекчения за чужди и български продукции, които сами инвестират. За сериали - между 1 и 3 млн. лв., но това ще влезе от 2022 г.", каза актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов в "Денят ON AIR".

По думите му не са правени законови промени от 2003 г., а парите са достигали максимум 15 млн. лева. В последната година те дори не са били усвоени напълно.

"Сега ще се правят 12 пълнометражни филма, почти двойно се увеличава производството на българско кино", отбеляза актьорът и депутат пред Bulgaria ON AIR.

Според Будинов законопроектът дава шанс да бъдат наети повече хора за повече разнообразни проекти. Киното трябва да се прави за зрителите, категоричен бе той.

И добави, че вече всички, които спечелят субсидия за български филм, до 2 години след създаването му, той трябва да бъде пуснат по кината и платформите. Заложено е, когато кандидатстват, да имат поне 7000 зрители и награди от фестивали за предишна тяхна продукция. А филмът трябва да бъде разпространен поне в 25% от киносалоните.

"Киното може да бъде използвано за меко оръжие за държавна политика - да покажем, че България е подходяща за снимки, за туризъм", посочи още актьорът.

Той не се съгласи с думите на проф. Иван Добчев от НАТФИЗ, който разбуни духовете след противоречиви думи по адрес на актрисата Мария Бакалова. Според Будинов това изказване не му прави чест. Много е важно да можем да се радваме на успехите на другите. Аз лично много се радвам на Мария Бакалова, сподели актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК