Ротационният принцип на обучение влияел на психичното здраве на децата

Учениците от 5, 10 и 11 клас се върнаха в класните стаи за присъствено обучение

18.02.2021 | 18:38 Редактор: Ралица Братанова

Учениците от 5, 10 и 11 клас се върнаха в класните стаи за присъствено обучение, което ще продължи до 2 март. Също от днес, но към онлайн обучение, отново преминават 7, 8 и 12 клас. Според експерти обаче, този ротационен принцип влияе на психичното здраве на децата.

Десетокласничката Мартина днес се връща за пръв път в училище след повече от 2 месеца и половина изолация. Радва се отново да е със съучениците си , макар и само за 2 седмици. 

"Като цяло това връщане на 2 седмици е много объркващо и учителите го използват точно този период да ни затрупат с контролни, изпитвания, за да могат изкарат необходимия брой оценки, което е много натоварващо", споделя тя.

А според психолозите продължителната изолация може да доведе до сериозни проблеми при децата

"Изолираният индивид изпитва множество нарушения. Нарушения в съня, намален имунитет, както и затруднена експресия на емоцията. Това се отразява на качеството на живот", коментира училищният психолог Татяна Кюранова.

За негативни последствия от смесеното обучение алармират и преподаватели. И все пак според психолозите връщането в час на ротационен принцип е по-малко зло. 

"Това връщане им дава възможността да комуникират през тези 2 седмици, те се зареждат социално по този начин. После пък има малко етап на изолираност, в който се отдават на учението, това пък е една прекрасна възможност и родителите да се опознаят с децата си", посочва Кюранова.

А социалните контакти са ключови за здравето и на малки и на големи, припомнят психолозите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Николай
преди 3 години
Аз като родител искам най-доброто за детето си и това е да не се връщат по класните стаи. Дъщеря ми не спира да ми се оплаква за това как ще ги затрупат с контролни и изпитвания, оценки, стрес и т.н. Обръщам се към МОН. Г-н Вълчев проявете разум за какво ви е тази тиква на раменете ако няма да я използвате адекватно. Върнете децата в онлайн среда до края на учебната година!!! Сигнализирай за неуместен коментар