Втора пенсия: Приеха нови срокове за прехвърлянето на парите ни в НОИ

Решението предизвика критики в парламента от страна на БСП

18.02.2021 | 17:51 Редактор: Ралица Братанова

Промени при получаването на втората пенсия. Депутатите приеха нова схема за местенето на партидите от универсалните частни пенсионни фондове в НОИ. В текстовете са записани и определени срокове за това. Какви са те и как ще се случва преместването? 

Жените, родени между 1960 и 1964 година, ще могат до края на юни да прехвърлят парите си от универсалните частни пенсионни фондове в НОИ. От промените ще могат да се възползват около 18 хиляди жени, родени след декември 1959. 

За следващите години и за останалите бъдещи пенсионери обаче, депутатите приеха специална схема за прехвърляне.

От 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година пенсионерите ще могат да пренасочат своите средства не по-късно от 1 година преди навършването на възраст за пенсия. Постепенно този период се увеличава. 

На всеки 4 години времето, през което пенсионерите могат да преместят средствата си, расте с една година.

Именно сложната схема и това, че пенсионерите не могат да решат в последния момент да прехвърлят натрупаните си средства от частните фондове към НОИ, стана повод за критики в парламента от страна на БСП. 

Управляващите защитиха решението си, че ако прехвърлянето е в последния момент, това ще има негативен ефект. 

"Това звучи много добре популистки. Това е небалансиран подход. Непрекъснатото прехвърляне. Нарушаване на стабилността на пенсионната система", заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Левицата нападна управляващите и че процесът се претупва заради идващите избори. 

"Промените се правят в 6 без 10", коментира депутатът Виолета Жекова.

В крайна сметка, с приетите текстове вариантите за получаване на втората пенсия са три. Пожизнената пенсия ще има три варианта – пожизнена пенсия без допълнителни условия, пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане и пожизнена пенсия, включваща разсрочено плащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
политика
преди 2 години
Геноцид е изискването всеки да има 40 години трудов стаж и осигуряване, за да се пенсионира! Няма друга страна в ЕС с такива изисквания! Във всички страни човек може да се пенсионира и с по-малък трудов стаж, съответно с намалена пенсия! Сигнализирай за неуместен коментар