Проучване: 53% от българите не възнамеряват да се ваксинират

37% все още се колебаят, едва 10% желаят бърза имунизация

18.02.2021 | 16:20 Редактор: Тодор Петров
Проучване: 53% от българите не възнамеряват да се ваксинират

53% от българите не възнамеряват да се ваксинират, 37% се колебаят, а процентът желаещи бърза имунизация е спаднал от декември насам от 14 на едва 10 на сто. 

Данните са от национално-представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 8 - 15 февруари сред 1007 пълнолетни граждани. Почти всеки втори българин смята, че коронавирусната пандемията е променила не просто отделни аспекти от ежедневието на хората, а техния цялостен живот.

Над една трета от хората споделят, че изпитват психологически и емоционален дискомфорт поради ограничени контакти с техни близки, страх от Ковид-19 или промени в работата и начина им на живот.

Преки здравни последици от пандемията е понесло всяко шесто семейство в нашата страна, тъй като 16 на сто от анкетираните посочват, че  някой от тяхното най-близко обкръжение се е разболял от Ковид-19.

За една четвърт от българите, живеещи предимно на село, които са с по-нисък статус и които имат по-малко социални контакти, пандемията не е предизвикала значителни промени, показва още проучването.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК