Голяма част от заявилите желание да се ваксинират не се явяват (ОБЗОР)

Проф. Балтов смята, че този проблем рефлектира върху хората, ангажирани с имунизацията

18.02.2021 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

В "Пирогов" има 5 ваксинационни пункта и възможност за 2 мобилни екипа, които при нужда, ще ходят на място да имунизират. Лошата новина – голяма част от заявилите желание да се ваксинират, не се явяват изобщо. 

"Това, което направи много лошо впечатление, още първите дни, когато се отвориха пунктовете, че по заявените списъци към РЗИ, по списък са 170 човека завили желание, реално се явяват не повече от 50", заяви директорът на "Пирогов".

По думите на проф. Балтов този проблем рефлектира върху хората, ангажирани с ваксинацията.

"Защото, например, днес правим заявка да ваксинираме 500 човека. От тези 500 човека идват реално 30%. Това се оказва голям проблем не само за нас, а и за мотивацията и темпа на ваксинация. Виждаме, че има много хора, които искат да се ваксинират, а реално те изчакват да мине втора и трета фаза. Същевременно хора от втора фаза заявяват, че искат да се ваксинират и след това не идват", допълни проф. Балтов.

Затова от Ваксинационния щаб предлагат на здравния министър да се премине по-рано към четвърта фаза.

"Има неравномерно по отношение на ваксинирането. Това са по около 5 000 ваксинации на ден. Има резки спадове събота и неделя. Не се явяват. С този допълнителен контингент ще се увеличи и по-бързо да се премине към масова имунизация", коментира председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

А Експертният съвет по Акушерство и гинекология препоръчва ваксини да не се поставят на бременни жени и тези, които планират бременност, поне 6 месеца преди настъпването ѝ. Проф. Мутафчийски обаче даде пример със САЩ и Израел, които са дали възможност на бременните да избират дали да се имунизират или не. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Явно и желаещите не желаят. Сигнализирай за неуместен коментар