Столичната община и "Триадица" не знаели за павилионите, но събирали наеми

Институциите продължават да си прехвърлят отговорността, а архитектът на района подава оставка

18.02.2021 | 13:33 Редактор: Радостина Димитрова

Първа оставка след смъртта на 16-годишния Людмил, покосен от токов удар на улица в София. С поста си се разделя дългогодишният главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков. Той не е бил на работа, когато е бил подписан ключовия документ, заради който архитектът подава оставка. 

"Въпреки това днес сутринта говорих с архитекта и той ще напусне района, докато се изяснят фактите и обстоятелствата около този инцидент", коментира кметът на района Димитър Божилов.

От районното кметство отговориха и на обвиненията от страна на столичната община, че не са връщали преписки във връзка с преместваемите обекти в района. 

"Триадица" е отговорил на тези писма с 1 единствено нещо- с работа на терен", посочи Божилов.

От екипа на Йорданка Фандъкова контрираха - главният архитект Здравков е изпратил 2 писма - за всички обекти с изтекли разрешения за поставяне и другото - за проверка на тези, които са разрешени от главния архитект. В празна таблица трябвало да се нанесат проблемните обекти. 

 Оказва се че през цялото време, докато Столичната община и районното кметство не знаели за съществуването на обектите, те са събирали наеми от тях. Освен към районната община и към болницата Св. Иван Рилски, погледите на чакащите справедливост са насочени и към ЧЕЗ. 

Според адвокат Димитър Марковски често в подобни казуси има поредица от лица, които се изправят пред съда като съпричинители. 

"В конкретния казус фактите водят към ограничаване на отговорните институции към конкретното енергоразпределително дружество", коментира той.

От Район "Триадица" заявиха, че неполучена справка от областната управа ги спряла да премахнат незаконния павилион в района на трагичния инцидент. От администрацията на областния управител разкриха пред Bulgairia ON AIR , че в посочения период няма заведени преписки от "Триадица". Според закона за устройство на територията обаче контролът върху районните архитекти упражнява главният архитект на общината.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК