Пунктове за безплатно тестване в Бургас, след ръст на новозаразените

Този в ДКЦ II е организиран по всички правила, с отделен вход

15.02.2021 | 19:07 Редактор: Юлия Христова

От днес в Бургас работят пунктове за безплатно тестване с антигени тестове. До откриването им се стигна, след като още в края на миналата седмица броят на заразените с коронавирус там прескочи критичния праг. 

Със заповед на РЗИ, от петък, днес трябваше да заработят пет пункта за безплатно тестване с бързи антигени тестове. Наша проверка обаче показа, че от сутринта работят само два, открити в две поликлиники. 

Този пункт в ДКЦ II е организиран по всички правила, с отделен вход, а медицинските лица са със защитно облекло.

"Кабинетът ни ще работи от 10:00 сутринта до 14:00 часа. Безплатни са тестовете, имаме наличните консумативи. До този момент са минали 8 човека и всички са отрицателни. Тенденцията  е повече хора да си направят тестове, имат желание, притеснени са", каза старшата сестра в ДКЦ II Нейка Чанева.

Въпреки че е дошла да се тества, Румяна е спокойна и вярва, че дори  и при трета вълна болниците в Бургас ще издържат на натиска, защото вече имат опит. 

В ДКЦ I също работи кабинет от сутринта. Наплив обаче няма, тъй като хората все още нямат информация, че могат да се тестват безплатно. 

"Снабдили сме кабинета с достатъчно тестове, над 2000 теста имаме на този етап. Обучили сме две служителки, които знаят как да се справят с тестовете и служители, които ще ги качват в платформата за отчитане", заяви управителят на  ДКЦ II Калина Ишкиева. 

В най-голямата болница в Бургас за последните три дни са приети 27 души с Ковид-19 от 37 прегледани. Легла не да закривани, след последната Ковид вълна. Не е спирал да работи и триажният център.

"Леглата не са редуцирани. Те са 160 към настоящия момент, като има готовност за откриване на още 100. Не са запълнени тези 160, запълнени са наполовина", обясни говорителят на МБАЛ – Бургас Юлия Андреева. 

През последната седмица в Бургас се наблюдава плавно покачване на заразените. Днес те са 249 на 100 000 души. Една от мерките, разписани в петък,  беше и за задължително мерене на температурата на пациенти при влизане в  болниците. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК