1 до 6 години затвор, ако бъде намерен виновник за шахтата убиец

Според болница "Св. Иван Рилски" някой е ровил в шахтите

15.02.2021 | 18:33 Редактор: Никола Симеонов

Все още няма отговорен за трагичния инцидент, при който от токов удар в столицата загина 16-годишно момче. Прокуратурата води разследване за причиняване на смърт поради незнание или немарливост. Здравният министър разпореди проверка по случая.

"Това е плоча, на която на ден стъпват няколко хиляди души, включително и аз от време на време. Заминал си е един млад човешки живот и както винаги няма да има виновни", споделя минувач край мястото на инцидента.

Техници са влизали във фаталната шахта миналата седмица. Защо – предстои да разбере следствието. 

"Това са го казали и хора от болницата. Или са от енергото, или са от столична община, или са случайни хора, но е ровено в шахтите", каза наемателят на близък павилион Красимир Христов. 

Ако бъде намерен виновен, той ще получи между 1 и 6 години затвор. Софийската градска прокуратура започна разследване срещу неизвестен извършител, причинил смърт поради незнание или немарливост. От ЧЕЗ заявиха, че дружеството не е собственик на шахтата убиец, а техните кабели са разположени от другата страна на булеварда. От столичния район "Триадица" също твърдят, че нямат вина, и смятат, че причината е 1 от 2 кабела, които захранва обект към болница "Св. Иван Рилски". През 2018 г. там е имало стълб, а кабелът е тръгвал по него. През 2018 г. обаче е махнат.

Обвиненията отхвърли и ръководството на болницата, пред която се намира един от незаконно свързаните към електрическата мрежа павилиони, и отправи съболезнования към близките на загиналото момче.

По-късно от лечебното заведение заявиха, че черпят ток от два трафопоста, но не се ангажираха със становище как се захранват търговските обекти в съседство. По информация на Новините On Air обаче част от тях черпят ток именно от болничния комплекс. Експертът по електрическа безопасност доц. Георги Милушев разказва, че по закон стопанин на мрежата след електромера е собственикът на захранвания обект. Запознаваме го с конкретния случай. 

"Категорично това е нерегламентирано свързване и няма някой, които да е приел това свързване за нормално. По данни на прокуратурата в близост до мястото на инцидента е открит усукан проводник. Точно този тип проводници са забранени за полагане под земята, дори и в защитен маркуч. Снегът и студът са допълнително условие, което увеличава риска, защото засилват проводимостта", заяви Милушев.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК