fallback

Ресторантите готови за работа: Експерти прогнозират ръст на заболеваемостта

Вирусолог смята, че отварянето на заведенията може да се окаже нож с две остриета

15.02.2021 | 18:51 Автор: Юлия Христова

Ресторантите са в готовност да отворят от първи март. Вчера премиерът Борисов обяви, че заведенията задължително ще отворят врати от началото на следващия месец. От бранша са категорични, че няма да понесат още едно затваряне. А много експерти смятат, че разхлабването на мерките е рисковано. 

Ресторантьорите във Велико Търново вече са подготвят да отворят врати след дългата пауза. Повечето заведения в старата столица ще започнат работа, с известни затруднения. 

"Трудностите ще бъдат в това каква част от персонала ще се върнат на работа. Смятам, че е даже малко късно, но влизаме в положението на управляващите, които се грижат за здравната система", каза председателят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов. 

От бранша заявяват, че са взели всички необходими противоепидемични мерки, но се надяват социалните мерки да продължат и след отварянето на заведенията, тъй като ще работят с намалено работно време и при намален капацитет. 

"Мисля, че на 1 март, ако отворим, повече не бива да бъдем затваряни, защото наистина ще е край за много от колегите. Персоналът ще се насочи към други сектори, защото той вече не издържа", допълни той. 

В същото време вирусологът проф. Радка Аргирова смята, че отварянето на заведенията може да се окаже нож с две остриета.

"Това е най-важното в нашия живот - баровете да са отворени и ресторантите да са отворени. Според мен е риск, затова до колко е риск мога да кажа, когато наближи тази дата. Ако се задържи тази тенденция, която е в момента и имаме известно леко намаляване, тогава това може да стане, само че в условия на намаляване и абсолютно спазване на разстоянията", обясни тя. 

Ако обаче съществуващата в момента тенденция се запази – отварянето на заведенията ще доведе до повече проблеми, смята проф. Аргирова. В същото време изчисленията на математиците сочат, че към  момента има бавен, но постоянен ръст на новозаразените.

Според Лъчезар Томов, ако спазваме този алгоритъм до началото на март ще имаме над 1000 заразени на ден в най-добрия случай.

"Ако не се случи някакво чудо, което е с много малка вероятност, очакваме 1500 до 2500 случая – това е минималната прогноза, направена въз основа на текущата тенденция. Отварянето на ресторантите може отново може само да повиши, но може да повиши и много малко, зависи колко хора ходят на ресторант", смята математикът Лъчезар Томов. 

А настроенията сред хората са противоречиви.

Според експертите единствено и само ваксинацията може да доведе до изход от пандемията. Според проф. Аргирова имунизацията ще успее да изведе светът от кризата в близките 6 месеца. За  страната ни обаче прогнозата ѝ е песимистична. За нея у нас няма ясна отчетност за контрола над  пандемията.

"Какво е извършил щабът освен да съобщава данни и цифри.Защо и каква е целта на всички затваряния и отваряния? Какво следва от тук нататък?", посочи още проф. Аргирова.

Проблем пред обществото могат да се окажат и новите мутации на Ковид –19. Британският вирус вече е факт и у нас, а според експертите той е в пъти по-заразен от познатите до момента.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback