Радев: Разбираемо е управляващите да се притесняват от проверката на ОЛАФ

Президентът коментира и случая със сина си Георги

11.02.2021 | 19:00 Редактор: Ивет Арабова

Разбираемо е управляващите да се притесняват от проверката на ОЛАФ по сделката с джипове за МВР, обяви президентът Румен Радев. Темите коментира и вътрешният министър Христо Терзийски.

Според президента Радев трябва пълно разследване, което да се основава на всички документи в доклада на Европейската агенция за борба с измамите-ОЛАФ, за нарушения в МВР при купуването на нови автомобили.

"Ние се нуждаем от всеобхватно и пълно разследване по този доклад, което да се основава на всички документи по този случай, а не селективно поднесени, разбираемо е управляващите да се притесняват", заяви Радев.

По-рано вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че прокуратурата вече е започнала разпити на служители на МВР. Наказанието, което най-вероятно ще ни бъде наложено от Европейския съюз, е заради това, че са променени техническите изисквания към по-нисък клас автомобили. По времето на поръчката Терзийски беше директор на Националната полиция.

Той обясни, че първоначално е трябвало да бъдат купени автомобили като тези на гранична полиция, но това се е променило по време на служебния кабинет. 

"Към средата на февруари 2017 г. по време на служебния министър се взе решение на база на съвети от негови съветници, че тези спецификации трябва да бъдат занижени", каза още Терзийски.

Президентът коментира и скандала със сина си Георги, който бе на шумно парти с непълнолетни връстници в апартамент в София.

"За съжаление, много от вас повториха сляпо опорките на "кафявите" сайтове за пищен купон в заведение, отказ на родители да приберат децата си. От началото на моя мандат семейството ми е подложено на непрекъснати атаки. Mедиите дължат обективните факти най-вече на младите хора, които на прага на своето пълнолетие са пряко засегнати от манипулации и тъкмо сега формират своето отношение към институциите и към медиите", каза държавният глава.

Вътрешният министър Терзийски допълни, че материалите по случая със сина на президента Румен Радев ще бъдат предадени на прокуратурата. Терзийски отказа повече информация по случая, тъй като в него са замесени лица, които подлежат на специална защита.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК