Наследници на Хайтов осъдиха Калин Терзийски за потъпкване на паметта му

Писателят смята, че това е посегателство срещу свободата на словото

11.02.2021 | 19:12 Редактор: Никола Симеонов

Наследниците на големия белетрист Николай Хайтов осъдиха Калин Терзийски за обида. Дипломираният психиатър, който пише и книги, трябва да заплати на близките на автора на "Диви разкази“ 4-цифрена сума. Според наследниците решението е справедливо, а според Калин Терзийски е посегателство срещу свободата на словото. 

През 2016 година в телевизионно предаване Калин Терзийски определя писателите Николай Хайтов и Йордан Радичков като слуги на Тодор Живков. Тримата наследници на автора на "Диви разкази“ предявяват иска срещу Терзийски, а 5 години по-късно писателят е осъден. Според него решението на съда показва, че у нас все още витаят сенките от миналото. 

"Ето - един човек, който е волнодумец, който си отваря устата да каже неудобни истини, неудобни неща – може да бъде смачкан", заяви Терзийски. 

В същото време един от синовете на Хайтов - Александър смята, че решението на съда е справедливо, не за тях лично, а за доброто име на покойния му баща. 

"Ние го помолихме да се извини Калин Терзийски, но той не го направи дълго време. Той се извинява за това, че ни е причинил страдание. Ние не казваме това - нито Радичков, нито Хайтов са недостойни хора, за да правят това, което той твърди, че са направили. Той не се извини за това, че е казал неистини. Той е минал границата и съда го оцени това най-накрая", заяви той.

Съдебното решение задължава Терзийски да изплати над 6000 лева обезщетение на тримата наследници на Хайтов. Според Терзийски това е грубо, особено във времена, в които хората на изкуството се издържат трудно. 

"Да поискаш от писател една голяма сума е равносилно на убийство. Не ставаше въпрос за обезщетението, просто някаква сума трябваше да се назове", заяви писателят.

За да събере парите, Калин Терзийски открива банкова сметка с име Правото на свободно говорене, а парите събира за дни.

"Аз вложих малко около 2000 лева, които имах също внесох в тази сметка. Събраните отгоре пари ще попитам хората, както го направих и преди какво да ги направим и смятам да не се дават", споделя той. 

"Неговите приятели вместо да му плащат, да го съветват. Това е по-добра идея", смята от своя страна Александър Хайтов. 
Скулпторът смята, че съдебното решение трябва да служи по-скоро като поука за писателя. 

Първо да си науми на главата, че горе долу до 5 хиляди лева струва едно такова дело и винаги ще му ги взимат ако продължава така да се държи. Но преди това да ги спечели", допълни той. 

Терзийски вярва, че думата на съда е по-скоро в негова лична полза. 

"В момента и паметта на Хайтов и самите му наследници са най-ощетени, защото те простичко казано си вкараха автогол. Да мислят какво правят, защото човек може да направи дори на някои години грешки, които са плачевни и резултатите им са предизвикващи погнуса", каза писателят.

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Боби
преди 3 години
Те пък са осъдени заради кражбата на творби от баща им. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
НИК
преди 3 години