Наградиха 57 доброволци, борили се с пандемията в онкоцентър в Бургас

От началото на февруари ковид отделението там е закрито, но има готовност да заработи отново при нужда

11.02.2021 | 19:07 Редактор: Ралица Братанова

57 доброволци от онкологичния център в Бургас, които се борят с пандемията, получиха днес грамоти от кмета на града и ръководството на болницата. 

Ковид секторът беше открит в най-големия пик на заразата, когато в Бургас леглата не достигаха. От началото на февруари то е закрито, но при нова вълна от коронавирус има готовност да заработи отново.

Ковид отделението в онкологичния център в Бургас се организира буквално за 2 дни, когато леглата за заразените от коронавирус не стигат. За три месеца през него са преминали 224 пациенти, а за тях са се грижили доброволците- онколози, студенти и специализанти. 

Днес те бяха наградени и за първи път можеха да се видят лицата им. Младият специализант д-р Казмуков днес си спомня за 12-часовите дежурства. Признава, че страх е имало. От непознатото.

"Не съм се срещал с моите родители в целия период, в който работих в Ковид сектора и точно по Коледа и Нова година прекарах инфекцията", разказва д-р Иван Казмуков.

Специализантите д-р Стоянова и д-р Брънков също са намали колебания да дават дежурства в Ковид сектора.

От 1 февруари секторът е спрял да работи, но бургаската онкология има готовност, при трета вълна, отново да преструктурира дейността си. А данните за града са тревожни. -синхрон- д-р Георги Паздеров- директор на РЗИ Бургас 02:00 -02: 17 

"Ние бяхме на 115 на 100 000, в момента сме на 190 случая на 100 000 за две седмици и това определено не е добре като картинка и не е добро като прогноза, когато човек гледа графиката", посочи директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК