Земеделци проплакаха, не получили нито лев за продадената от тях реколта

Те предупреждават за протести и затваряне на пътища

15.02.2021 | 14:20 Редактор: Ралица Братанова

Земеделци от Силистренско предупреждават за протести и затваряне на пътища, ако не получат парите си от продадената миналата година реколта. Прекупувачът отказва да плати милиони левове за тонове пшеница, царевица и слънчоглед.

След като ожънали и предали продукцията си през миналата година, много арендатори, земеделски кооперации и по-малки земеделци очаквали да получат парите си още в края на лятото. Това и така не се случило.  

"Това, което се случи с нас, за мен е чист пладнешки обир, кражба в изключително големи размери, става въпрос за милиони левове. Тук в момента сме само една част от селскостопанските производители, те са много повече в нашия окръг. Пoчти няма село в Силистренския окръг, което да не е засегнато", разказва Валентин Панев.

На въпросите собственикът на фирмата Миглен Манев отговаря, че или зърното е некачествено, или че и него са го излъгали и няма пари.

Измамените са подали жалби в прокуратурата, някои са наели адвокат, за да съдят прекупвача, писали са дори до министъра на земеделието. Но проблемът е, че средствата им трябват сега за обработката на земята. 

"Сега предстои торене на пшеницата, след това пръскане – за всичко това – препарати, торове – са пари, които трябва отнякъде да вземеш, за да купиш и да си свършиш работата. Ако продължава така, просто ще прекратя дейността си", коментира Боньо Бонев.

Потърсихме Миглен Манев по телефона, но безуспешно. От офис му обаче казаха, че има финансови проблеми и че това са търговски отношения които се решават в съда. От прокуратурата заявиха, че работят по жалбите на ощетените. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК