Земеделци: Щетите са огромни, липсват източници на напояване

На места не е имало дъжд 90 дни

18.10.2020 | 14:44 Редактор: Искра Ангелова

70 милиона лева са изплатени на близо 30 000 фермери по извънредната мярка за компенсиране на щетите от пандемията от коронавирус. Това съобщи премиерът Борисов във Facebook. 

А производителите на плодове и зеленчуци сигнализират, че щетите в сектора са огромни и заради засушаването през годината.

От години от бранша – зеленчуци и плодове, настояват за облекчаване на процедурите и подпомагане на водоснабдяването в сектора. Основната им тревога идва от липсата на източници на напояване. 

"Както всички виждате, тази година сушата беше, в нашия регион особено беше изключително голяма. Нямахме дъжд в продължение над 90 дни, което е пагубно за реколтата от плодове и зеленчуци", каза председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев.

Овощарите разчитат само на напояване от дъждовете.

"Тук, в нашата част на България няма напоителни системи, няма изградени такива съоръжения или старите не функционират. И всеки трябва да се спасява сам за себе си", допълни той.

Венелин, който отглежда 40 декара ябълки и круши, споделя, че именно заради сушата над 30% ще бъдат предварителните загуби за следващата година.

"Тазгодишната реколта е много по-малко като количество и качество, тъй като засушаванията продължиха повече от 3 месеца и половина. Имаше листопад и в момента дори се получи вторичен цъфтеж, който ни обрича допълнително на загуби, които ще търпим следващата година", коментира Венелин Йосифов.

Предложението на Министерството е да се облекчат административните процедури за използването на алтернативни източници за напояване. Дългите срокове са и най-сериозната пречка пред бранша. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК