Слани унищожиха кайсиите край Силистра, земеделци са притеснени

Приходите за тях ще са нищожни и дори няма да покрият разходите им

19.07.2020 | 15:11 Редактор: Ивет Арабова

Студеното време и сланите в края на март унищожиха кайсиевите насаждения в Силистренско. Много от земеделците няма да успеят да покрият разходите си. 

"Имам 4-5 парцела с различни сортове кайсии. Тази година 99% от кайсиите бяха замръзнали от втората слана. От едно дърво не може да запълниш дъното на кофата", сподели Ридван Кязим.

Айнел и Сезгин Али отглеждат 40 декара кайсии. В минали години в градините им са работели десетки хора, а днес стопаните са избрали любопитен и опасен начин да приберат оскъдната реколта.  Макар тази година цената да надхвърля два лева на килограм, приходите за стопаните ще са нищожни и няма дори да покрият разходите им. 

"За резитба взимат по 3 лева на дръвче, в един декар има 33 дръвчета, като сметнем по 40 декара. Тази градина е 18 декара, от нея сме набрали 6 щайги", каза Айнел Али.

Въпреки че кайсии почти няма, реализирането на продукцията също е проблем. В последните години все по-често кайсиевите насаждения стават жертва на температурните аномалии. Така капризите на времето са на път да откажат много овощари от поминъка им.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК