На първо четене: В големите градове ще забраняват коли, замърсяващи въздуха

Кои шофьори ще бъдат засегнати?

10.02.2021 | 18:58 Редактор: Искра Ангелова

Забрана за влизане на замърсяващи коли в центровете на големите градове. Това предвиждат законови промени, гласувани на първо четене. Целта е да се подобри качеството на въздуха. Кои шофьори ще бъдат засегнати? 

Вече близо 5 години автомобилът на Нешо Миладинов, макар и на повече от 20 години, му служи безпроблемно. Скоро обаче това може да се промени. 

Причината – немската машина е стар модел и не отговаря на европейските стандарти за чист въздух. А за да няма замърсяване, парламентът реши да има рестрикции за такива автомобили.

"Лятото колите са абсолютно същият брой, а въздухът е по-чист. Според мен проблемът не са колите, а кварталите, където се горят гуми", коментира той.

Положителният ефект за въздуха, може да се окаже негативен за бизнеса. 

"Голям брой от служебните автомобили, бусове са стари, според законотворците това не е хубаво. Ние нови няма как да си купим", категоричен е Нешо Миладинов.

Отговорността за чистотата на въздуха и за това да се създадат специални зони в градовете, депутатите прехвърлиха на местната власт. 

"Обособяване на зони с ниски емисии. Така ще се намалят емисиите от този източник. Налагане на глоби, когато се нарушава реда за качеството на атмосферния въздух", заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК