Борисов: В България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа

Страната ни има много предимства като инвестиционна дестинация, изтъкна премиерът пред посланика на Австрия у нас

10.02.2021 | 16:28 Редактор: Ралица Братанова
Борисов: В България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа

България има много предимства като инвестиционна дестинация и ще продължим да водим целенасочена политика в това отношение, заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на срещата си днес с посланика на Австрия Андреа Вике и с представители на австрийския бизнес у нас, съобщиха от "Дондуков" 1.

Като изключителен позитив премиерът посочи присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което гарантира прозрачност на финансите. "На една държава финансите като са й бели, всичко рано или късно става бяло", каза Борисов.

"Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка“, изтъкна още премиерът като обърна внимание на гъвкавостта, която се проявява по отношение на мерките, така че бизнесът възможно най-малко да усети кризата, породена от пандемията. По думите му с изключение на ресторантите, нито една друга сфера не е усетила пандемията.

Министър-председателят специално акцентира върху образованието като ключов приоритет на правителството.

"Двойно увеличихме учителските заплати, същото важи и за преподавателите в университетите. Това са милиарди повече. Над милиард инвестирахме в образователната инфраструктура. Над 90% от училищата са санирани. Действително много се направи и никога не е правено в тази сфера толкова, колкото направи това правителство“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Акцент в рамките на срещата беше развитието на икономическите отношения между България и Австрия, за чиито потенциал е показателен както стокообменът през изминалата година, който надхвърля 1 млрд. евро, така и внушителният обем на австрийски инвестиции в България. Австрия е на второ място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас, като над 350 австрийски фирми развиват дейност в нашата страна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК