Донкин: Не сме оценявани като хора на първа линия, но сме най-беззащитни

В момента 95% от репертоара на Народния театър е българска драматургия

09.02.2021 | 20:45 Редактор: Ивет Арабова

Заради пандемичната обстановка театрите у нас работят при използването на 30% от капацитета на помещенията и при спазването на физическа дистанция. 

"Много от колегите преодоляват изключително тежки ситуации в живота си, но никой, който е в салона, не се интересува от това. Ние сме длъжни да го преодолеем и да дадем сили, радост. Ние не сме оценявани като хора на първа линия, но сме най-беззащитни. Не можем да използваме защитни средства, докато изпълняваме ролите си", каза директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че по никакъв начин не омаловажава работата на медиците и има преклонение и благодарност към тях.

"Имаме от ген. Мутафчийски обещанието, че всички могат да бъдат ваксинирани във ВМА. Тези дни получихме обещание, че може до някой и друг ден да бъдат ваксинирани всички артисти. Колегите вече и психически ще се чувстват много по-добре и много по-спокойни", добави Донкин.

Той разкри, че постоянно говори с колегите си, че трябва да бъдат пример за другите хора.

"Хората имат необходимост от това да възстановят духа си. Тези 30% в момента спъват всички, които искат да влязат в театъра. Съвсем откровено признавам, че понякога го нарушаваме. Ние взехме решение и реорганизирахме целия си репертоар. 95% от репертоара ни в момента е българска драматургия", разказа директорът на Народния театър в ефира на Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че наесен Народният театър ще гостува на известен театрален фестивал в Будапеща с постановката "Братя Карамазови".

"Изпитанието в различна степен е за всеки. Тези, които бяха на щат и на които им беше осигурено заплащане, пак не беше достатъчно. За твореца не знам кога може да има думата "достатъчност". В Народния театър съм от 76-а година и не ми се беше случвало да се преборвам с такива обстоятелства, които трябваше сега да направя", сподели Мариус Донкин.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК