500 лв. за банка: Нелегалната търговия с кръв в Ловеч процъфтява

В критични случаи хора са принудени да плащат високи суми, за да спасят живота на близък

09.02.2021 | 19:10 Редактор: Никола Симеонов

По 500 лв. за банка кръв се налага да плащат близките на нуждаещи се в Ловеч. След като плановите операции отново бяха разрешени в града "разцъфтява" нелегалната търговия с кръв.

Преди няколко дни Михаил търси кръводарители за свой близък роднина. Разказва, че когато отишъл в Кръвния център, на място трима мъже му предложили да дарят срещу 300 лева. 

"Започнаха някакви хора да ми искат номер да се свържат с мен и като се свързаха, ги попитах какво ще им струва, защото повечето искат това да бъде заплатено. Масово се свързваха хора от малцинствата с нас, искаха ни от рода на 200-300-500 лева на банка! Най- шокиращата сума е 500 лева на банка!”, споделя той.

"Явно е бизнес да помагаш на някого, когато е в трудно положение! Аз не знам как да го опиша – дали шокиран, възмутен или обиден. Не очаквах това нещо да се е превърнало в бизнес, както 90% от нещата са се превърнали в бизнес на някои хора!”, каза още Михаил.

Оказва се, че след разрешаването на плановите операции пред Центъра по трансфузионна хематология в Ловеч отново се появили търговци на кръв на черно.

"Има регламент, ние не вземаме пари, нямаме платено кръводаряване. Явно, че е незаконно!”, заяви началникът на РЦТХ - Ловеч Д-р Анка Ангелова.

На ден през центъра минават средно десет души, които безвъзмездно даряват кръв, a в критични случаи близките на нуждаещите се са принудените да плащат високи суми, за да бъде спасен човешки живот.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК