Симидчиев зове: Максимално бързо да се ваксинират максимален брой хора

Да се намали разпространението и усложненията при хора, които боледуват, посочи пулмологът

09.02.2021 | 15:10 Редактор: Ралица Братанова
Симидчиев зове: Максимално бързо да се ваксинират максимален брой хора

Да се намали разпространението и усложненията при хора, които боледуват, са двата приоритета по време на пандемията. Това коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той уточни, че максимален брой хора трябва максимално бързо да бъдат ваксинирани. Това обаче не може да стане изведнъж за всички и трябва да се започне с хората в най-рисково положение – по-възрастните и хронично болните, както и тези, които може бързо да разпространяват вируса - учители, полицаи и хора от секционните избирателни комисии, тъй като през тях ще минат много хора.

"От медицинска гледна точка е обосновано да можем да приоритизираме тези, които биха могли както да боледуват тежко, така и да разпространяват вируса, защото имаме два приоритета по време на тази пандемия. Единият е да намалим разпространението, другото е да можем да намалим възможните усложнения, които биха възникнали при хора, които боледуват", заяви д-р Александър Симидчиев пред "Фокус".

Пулмологът допълни, че през последните две седмици има плавно нарастване на положителните проби, както и на броя на хората, които се нуждаят от хоспитализация, което се дължи на това, че вирусът протича циклично – има пикове и спадове, които се дължат на промени в поведението на хората.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК