Проблеми с антигенните тестове - ненадеждни са, дават спорни резултати

Неефективността на тестовете от министерството остава неясна

09.02.2021 | 13:43 Редактор: Юлия Христова

Болници отчитат проблеми с антигенните тестове. Лекари сигнализират, че тестовете от последните доставки на здравното министерство са ненадеждни и в близо 40% от случаите дават спорни резултати. 

Гюнай Мутафов работи в лабораторията на Онкологичния център в Русе. Казва, че най-честият проблем при бързите тестове е свързан с индикатора за положителен тест. 

"Не заема цялата широчина на лентата, трудно се оцветява, контрастът е много слаб, има допълнително оцветяване на тест лентата около индикатора за положителен тест", обясни той.

Случва се и бързият тест да даде отрицателен резултат, а да се окаже, че пациентът всъщност е заразен с Ковид-19. 

"Тези са най-опасните, които след това се оказва, че пациентите са минали през всички кабинети и могат да заразят и персонала и другите болни, които са с намален имунитет и става верижна реакция", допълни Мутафов.

Сред основните критерии при избора на тест са той да бъде одобрен от ЕС и СЗО, както и да има добра чувствителност и специфичност. 

"Да бъде с необходимите консумативи в набора, който получаваме. Освен съответните буферни плочки, ние държим в теста да има и контроли“, заяви специалистът по микробиология д-р Йолета Гарванска.

Контроли има и в тестовете, предоставени от министерството. Те отговарят и на останалите изисквания. Неточен резултат може да се получи и вследствие на неправилно взимане на материал. 

С тестовете, които от лечебното заведение сами са купували обаче, проблеми не е имало. Така причината за неефективността на тестовете от министерството остава неясна.

А за да бъде потвърден резултатът са нужни втори бърз тест или рентгенова снимка, които са за сметка на диспансера. Или PCR тест за сметка на пациента.

От Министерство на здравеопазването обясниха за Bulgaria ON AIR, че сигнали за качеството на антигенните тестове не са постъпвали. От съобщението се разбира, че проверка ще бъде извършена само при наличие на такива.

Вижте повече в репортажа на Вера Балабанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК