Верифицирали сме около 70 млн. опаковки лекарства през 2020 г.

Процесът ще обхване и ваксините срещу Ковид-19, за които бе даден първоначален гратисен период

09.02.2021 | 10:12 Редактор: Тодор Петров
Верифицирали сме около 70 млн. опаковки лекарства през 2020 г.

Над 3100 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро са свързани с българската система за верификация на лекарствата, а всички български производители сериализират и качват данните за своите продукти в Европейския хъб. Системата работи стабилно във всички страни от ЕС вече 2 години. Това съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) по повод годишнината от въвеждането на Единната система за верификация на лекарствата в ЕС.

След 9 февруари 2019 г. всички опаковки на лекарства, отпускани с рецепта, се произвеждат с уникален идентификационен код и средство срещу подправяне. Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. 

През 2020 г. в България са верифицирани около 70 млн. опаковки лекарства. Това е голям обем транзакции, но същевременно представлява едва 25% от размера на нашия пазар на лекарства по лекарско предписание, отбелязва Илиана Паунова.

През 2020 г. бяха приети и вече са в сила промените в българското законодателство, свързани с верификацията на лекарствата. Те определят задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването по отношение на верификацията, както и санкциите при неизпълнението им. До момента са свързани 83% процента от българските аптеки, но все още има около 630 аптеки, които предстои да започнат работа със системата.

От 1 април 2021 г. изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу Ковид-19, за които бе даден първоначален гратисен период от Европейската комисия с цел облекчаване на организацията по разпространението им, казва още Илиана Паунова. След тази дата и ваксините ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им, каквото е изискването при всички лекарства, отпускани по лекарско предписание.