Ковид-19 и психологията: Хората се чувстват угнетени вече месеци наред

На нас ни трябват не просто нови лидери, не е въпросът кой, а как, каза д-р Пламен Димитров

08.02.2021 | 20:30 Редактор: Юлия Христова

Душевното Ковид страдание.

При Ковид-19 сме в състояние на многопластова криза, която се описва в социалната психология с теорията за управление на ужаса. Хората се чувстват угнетени, това се отразява върху тяхното състояние вече месеци наред. Това каза за "Денят ON AIR" психологът д-р Пламен Димитров.

По думите му, когато имаме ръст на екзистенциална тревожност се отключват специфични обществени процеси.

"Винаги тревожността трябва да намери някакъв буфер, а един от буферите е културата, в която включваме и митовете, фантазиите, религиите и всичко останало, което изглежда като рационална политика", обясни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

Според него от доста време живеем във "фасадна" демокрация, предвид това, че много хора не излизат да гласуват на избори.

"Демокрация значи народовластие, но нямаме инициативи на граждани и признаци на пряка демокрация. Гражданското общество го има, но то се чувства угнетено", посочи още той.

Той е на мнение, че в последната година около 2/3 от българите реагират устойчиво невротично в две посоки.

"На нас ни трябват не просто нови лидери, не е въпросът кой, а как... Това си личи от разговорите, включително, ако спрете клошарите, ще ви го кажат на улицата. Нещата се превръщат в постоянно търсене на защитни упования и спасители. С дигиталната система, която имаме, можем да плащаме данъци, да правим какво ли не друго, но не и да гласуваме", подчерта психологът.

Пламен Димитров обясни, че страхът е този, който понякога ни прави креативни, защото сянката на тревожността се нарича промяна. В момента около една пета или 1 милиард души глобално имат различни психични проблеми и по дадени причини не се лекуват. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джейн
преди 3 години
Интересни новини! Личната безопасност е по-важна от всякога. Най-вероятно знаете как да се държите на оживени места, но знаете ли как да се предпазите в офиса? Бъдете на безопасната страна: https://business-asset.com/bul/wiki-blog/intresting/kak-da-se-predpazim-ot-koronavirus-na-rabotnoto-myasto-555.html Сигнализирай за неуместен коментар