fallback

Ново предложение: Дистанция - поне 2,5 м, забрана за обикновени маски

Причината е, че според експерти британският вариант на коронавируса е много по-заразен

06.02.2021 | 13:42 Автор: Ивет Арабова

Здравните власти обмислят въвеждане на нови ограничения при евентуална трета вълна на коронавируса. Едно от тях е дистанцията между хората да се увеличи на 2 метра и половина, както и да се забранят обикновените предпазни маски.

Ако се въведе изискване дистанцията да се увеличи на 2 метра и половина, сред най-засегнати ще са фитнес залите. Именно тези, които ген. Мутафчийски определи като най-опасни. 

"Всяка една зала, не само моята, има определен капацитет от квадратни метри и всички уреди трябва да се изместят, за да се съобразим. Това ще стане много трудно, тъй като моята зала е с няколко помещения и всичко е изчислено така, че да има дистанция. Сега ако го увеличат на 2 метра и половина, просто половината уреди трябва да ги изкарам навън", обясни Кристиян Монов, който е собственик на фитнес.

При евентуална трета вълна може да се стигне до забрана за носене на обикновена маска и да са позволени само тези от най-висок клас. 

"И особено както сега новите вируси, които излизат, които са по-трайни, реално в случая, когато ние вдишваме, тя има определен период на експолатация. В един момент тя вече не може да предпази, защото толкова много са се натрупали върху нея, че пропуска и заразява. Затова на всички маски, като се купуват, пише колко време може да се използват ефективно. От тук нататък, тя е неефективна", подчерта гл. ас. Емил Янков от РУ "Ангел Кънчев".

Според някои има места, на които е невъзможно да се спазва дистанция от 2 метра и половина. 

"Заповядайте в моята класна стая, за да видите каква е дистанцията. С малки деца дистанция трудно се спазва. Автобусите са разредени и хората вътре са натъпкани. Това е най-големият кошмар, лично за мен, пътуването в градския автобус", сподели Малина Сотирова.

Причина за предложението е, че според експерти британският вариант на коронавируса е много по-заразен.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback