Смесването на ваксини би трябвало да доведе до по-добър имунитет

Това мнение изрази ръководителят на катедра по инфекциозни болести МУ-София доц. Нина Янчева

05.02.2021 | 17:37 Редактор: Ралица Братанова

Великобритания започва проучване на ефекта от комбинирането на ваксините срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca. 

Като целта е да се разбере дали процесът по имунизиране може да бъде по-гъвкав, заради проблемите с доставките на ваксините. 

Властите в страната искат да видят какъв имунен отговор се получава, ако пациентът получи две дози от две различни ваксини.

Двете ваксини са от различен тип - разработката на Pfizer/BioNTech е РНК, а на AstraZeneca е аденовирусна векторна ваксина. 

"Не е нещо, което се прави за първи път. И за други инфекциозни заболявания е използвано. С комбинирането им се предполага, че ще се получи по-добър и по-продължителен имунитет", коментира ръководителят на катедра по инфекциозни болести МУ-София доц. Нина Янчева.

По думите ѝ при проучвания при животни е получена по-добра ефективност, защото се смята че ваксината на AstraZeneca, втората доза на тази ваксина, имунногенността се насочва към носителя ,към вектора, който е модифициранаденовирус на шимпанзе. Така че в този случай, ако първата доза е AstraZeneca, втората доза е Pfizer/BioNTech, би трябвало ефектът върху имунната система да е по-силен. 

Очаква се в проучването да участват 800 души над 50 годишна възраст. Двете дози ще се слагат в интервал между 4 и 12 седмици. 

"Идеята е първата ваксина да е на AstraZeneca, а втората да е на Pfizer/BioNTech. Около 13 месеца ще продължи това проучване, но първите данни реално ще ги имаме лятото", посочва доц. Янчева.

Противопоказанията, които има за тези две ваксини ще бъдат валидни и при тяхното комбиниране. Като например липсата на достатъчно данни за продукта на AstraZeneca при хора над 55 годишна възраст. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК