Фандъкова: Следим ситуацията и засилваме контрола

Без нови ограничения в столицата въпреки ръста на болните

05.02.2021 | 15:51 Редактор: Никола Симеонов

Извънредна среща се проведе днес между здравният министър и ръководителите на столичните болници, кметът на София и директорът на столичната РЗИ.

Причината е ръстът в заболеваемостта през последните дни. На срещата беше обсъдена готовността на болниците да посрещнат евентуалната трета вълна на заразата

И за последното денонощие най-много новозаразени с Ковид-19 има в София. От няколко дни столицата отново е в "червената зона" по заболеваемост. Засега обаче няма да има промяна в мерките. СНХ: Фандъкова 00;35

"Но е важно да се спазват. Затова се засилва контролът по спазване на мерките в търговските обекти, в градския транспорт, продължаваме със засилените проверки носене на маски, правилното носене на маски и спазването на дистанция. Смятам, че можем да задържим на този етап това ниво и това е целта или ако продължи покачването, то да бъде плавно", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Всички общински болници в София са в готовност да посрещнат евентуалната трета вълна на заразата.

"В момента и в четирите общински болници има Ковид отделения, има достатъчно свободни легла, обезпечени са с екипи", каза още столичният кмет.

Няма повишаване на заболеваемостта с повече от 10 процента са заявили пред здравният министър директорите на всички болници в София.

"Трябва да бъде направено в рамките на следващата седмица всички болници да направят отново "чек" на всички свои апаратури, кислородни инсталации и те да покажат своята готовност и в края на следващата седмица да докладват дали това е изпълнено", обясни шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Продължава тенденцията с британската мутация на коронавируса у нас. От 120 Ковид пациенти в "Пирогов" 7 от тях са с новия британски вариант на вируса.

Пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло, което го прави по-заразен. И ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, а обикновената маска да премине в FFР2.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Kvi uchilishta be malounici. Evropa plati vie uchilishta nenormalnici. Сигнализирай за неуместен коментар